Tel.: +386 (0)3 896 14 00, fax: +386 (0)3 896 14 14 vilaherberstein@gorenje.com

Prispevek iz kategorije Intervju, Kulinarika, Novice, Splošno, za 17 septembra 2018, od , 0 Komentarji

KAJ SO GOSTJE, KI SI JIH POPELJALA NA VILO HERBERSTEIN, TAM NAJBOLJ CENILI?

Tadeja Jegrišnik – Premogovnik Velenje, vodja službe za odnose z javnostmi

»Kadar goste pripelješ v Vilo Herberstein, vedno veš, da se boš iz nje vračal zadovoljen – ti in gost.«

Tadeja, poznava se že vrsto let in zato bo najin pogovor zagotovo zanimiv, pa tudi začnem ga lahko brez posebnega uvoda.

Kuhaš?

Kuham, vendar bolj poredko, večinoma med vikendi, med tednom pa kuha tašča.

Se pri kuhanju odraža tudi tvoj karakter? Se pri pripravljanju in izboru jedi odločaš impulzivno, premišljeno, vizualno ali morda bolj analitično?

Zase lahko trdim, da jem skoraj vse, razen oliv in zelo mastnega mesa. Starejša, kot sem, raje poskusim kaj novega – nove jedi, nove kombinacije okusov, ki jih morda še nekaj let nazaj ne bi poskusila in bi raje segla po čem kar že dobro poznam. Edina hrana, brez katere pa res ne morem, je sadje. Tega pojem v ogromnih količinah.

Kaj imajo domači najraje? Kaj hčerki in kaj mož?

Starejša hči in mož nista posebej izbirčna pri hrani, mlajša pa bi najraje imela vsak dan na meniju pečena bedrca in pomfri, tako da jo moramo kar siliti, da poskusi še kaj drugega, bolj zdravega.

Kateri tip slovenske hrane ti je najljubši?

Zelo rada imam pristno slovensko hrano, posebej enolončnice, žgance in štruklje. Mislim, da v slovenskih restavracijah tega ne znajo izkoristiti najbolj in ko pripelješ k njim tuje goste, so kar malo v zadregi, ko želijo pojesti nekaj tipično slovenskega, tega pa ni na jedilniku. Se pa k sreči tudi to v zadnjem času izboljšuje, kar me veseli, saj je prav, da znamo ponuditi tisto, kar je res naše.

Najljubša jed, ki si jo jedla in kje?

Zelo težko bi se odločila za neko jed, ki mi je najljubša in tudi lokacije, kjer sem bila navdušena nad hrano, so bile različne.

Tadeja, naredila si uspešno kariero. V Šaleški dolini te poznamo kot dolgoletno vodjo PR službe na Premogovniku Velenje. Kakšna je tvoja poslovna kariera?

Takoj po diplomi sem nekaj mesecev delala na Osnovni šoli bratov Letonje v Šmartnem ob Paki. Na to obdobje imam zelo lepe spomine in vsak dan, ko se iz službe peljem tam mimo, se spomnim na to. Potem sem sedem let delala kot svetovalka za obveščanje in protokol pri Mestni občini Velenje, pred desetimi leti pa sem nastopila funkcijo vodje Službe za odnose z javnostmi v Premogovniku Velenje. Tudi po vsem tem času, ko je naše delo na trenutke zelo stresno, grem vsak dan z velikim veseljem v službo, ki mi predstavlja večni izziv in me hkrati tudi osebnostno navdihuje.

Kakšen tip hrane najbolj navdušuje vaše goste iz različnih koncev sveta? Obstajajo razlike?

Ko je družba Gost še delovala v okviru Premogovnika Velenje, smo poslovne partnerje večinoma povabili v Restavracijo Jezero ali Vilo Široko. Naši gostinci so znali odlično poskrbeti za še tako izbrane okuse, včasih pa so si preprosto zaželeli kar knapovsko malico. Njihovim željam smo z veseljem ustregli in verjamem, da so bili vedno zadovoljni. Odkar je podjetje Gost prevzelo Gorenje Gostinstvo, goste največkrat odpeljemo v Hotel Paka ali Vilo Herberstein, kjer so resnično mojstri svojega poklica. Tudi mene osebno vsakič znova navdušijo, ne glede na to, ali sem tam zasebno ali zaradi službe.

»Vrhunska kulinarika je dobra za posel.« Kako bi ti komentirala to misel?

To najbrž drži vedno bolj. Ljudje, ki jim je zaradi odprtega trga dostopno vedno več različnih stvari, si želijo tudi pri hrani preizkušati vedno nove in nove okuse ter stvaritve, ki nastajajo izpod spretnih rok vrhunskih mojstrov. Pri poslovnih večerjah oziroma kosilih se še vedno sklene največ poslov, saj je še vedno najpomembnejša neposredna komunikacija, izvzeta iz pisarn in delovnega okolja.

Kaj so gostje, ki si jih popeljala na Vilo Herberstein, tam najbolj cenili?

Kadar goste pripelješ v Vilo Herberstein, vedno veš, da se boš iz nje vračal zadovoljen – ti in gost. Zaposleni v njej so, odkar pomnim, znali poskrbeti za izbrane okuse, tudi tiste najzahtevnejše, v zadnjem obdobju pa so – tudi s sodelovanjem v Tednu restavracij – postali še bolj dostopni. Mene vedno znova navdušijo.

Kaj osebno pričakuješ, ko se odpraviš v restavracijo na kosilo/večerjo?

Predvsem to, da bo tisto, kar sem naročila, dobro pripravljeno. Pa naj gre za preproste jedi, kot so juhe ali enolončnice, ali za jedi z več hodi. Vedno pomembnejše mi je tudi to, da je jed lepo aranžirana, čeprav imam raje kot to, kako je videti, da je dobra in okusna.

Sedaj so zelo »in« kulinarične delavnice, ko raziskuješ skrivnosti kuhanja s priznanimi chefi. Kaj meniš o tem? Si že bila kdaj na kulinarični delavnici?

Res je to vedno bolj popularno in tudi sama sem se dvakrat že udeležila takih delavnic. Prve z Jeleno Vadnjal, ki je bila všeč mojima hčerama, tako da smo se je udeležile vse tri, na drugo, »Culinary journey by me«, pa sem poleg hčera povabila še sestro in nečakinjo. Obakrat smo izdelovale sladice. Punce so zelo spretno pomagale, tako da je bilo za vse to izredno lepa in prijetna izkušnja; in predvsem zelo sladka, saj smo na zadnji delavnici izdelovale moje najljubše sladice: souffle, panacotto, cheesecake in še kaj …

Prihajajo nove kuharske tehnike. Kulinarika postana brezmejna, prav tako kot naša domišljija. Kuhinjski aparati omogočajo nove ustvarjalne dimenzije (npr. Sous-vide). Nekateri postavljajo v ospredje vrhunskega chefa, drugi prisegajo na tehniko priprave. Kaj pa ti?

Menim, da bo kljub vsej sodobni tehniki presežek še vedno predstavljal človek s svojim znanjem, spretnostmi in domišljijo. Ne predstavljam si, da bi ljudje tako množično gledali različne kuharske oddaje, če bi njih sodelovali le kuhinjski aparati brez ljudi. Ljudi vedno pritegnejo zgodbe iz ozadja, zakaj nek kuhar ali chef prisega na to ali to, kje se je izobraževal, kakšna je njegova življenjska zgodba. Ljudje smo tiste začimbe, zaradi katerih je neka jed vrhunska ali pa preveč »začinjena«.

Kateri je tvoj najljubši kuhinjski aparat?

Najljubši mi je hladilnik z vsaj nekaj kilogrami sadja, ki res nikoli ne sme manjkati.

V kateri smeri se bo po tvoje razvijala kulinarika v prihodnje?

Menim, da v tem hitrem tempu življenja vse teži k preprostosti, enostavnosti, žal tudi k pripravljeni hrani. Ljudje imajo vedno manj časa, da bi si pripravljali obroke, da bi jedli skupaj, zato bodo temu namenjali vedno manj časa. Aparati bodo omogočali hitrejšo pripravo hrane, ki pa bo vseeno morala biti izbrana in okusna.

Greš v restavracijo. Je zate bolje, da vnaprej veš, katere jedi boš izbrala, ali pa se pustiš presenetiti ali celo voditi pri izbiri?

Nikoli vnaprej ne vem, kaj bom izbrala, to je pri meni vedno bolj stvar trenutnega navdiha. Če me znajo v restavraciji prepričati s tistim, kar priporočajo, pa si znam tudi premisliti in naročiti kaj od ponujenega.

In če bi bil pred teboj chef Vile Herberstein in bi ti lahko pripravil katerokoli jed, ki si jo želiš, kaj bi si izbrala in zakaj?

Po vsej verjetnosti kakšno piščančjo rižoto z zelenjavo, ribji file ali testenine s tartufi.

In kaj bi si izbrala na Vili Herberstein za sladico? Zakaj? Ker je vizualni presežek, ker je zdravo, sladko…

Čokoladni mousse ali souffle. Z njima pri meni ne morete zgrešiti.

Najlepša hvala Tadeja, te z veseljem povabim!

 

 

Intervju pripravil: Stane Jeršič

Celoten članek: povezava

Nadaljuj z branjem ...

Prispevek iz kategorije Intervju, Novice, Splošno, za 11 januarja 2018, od , 0 Komentarji

“Če gostu obljubimo kulinarični presežek, ga tam dobi.”

Zavod sta ustanovili občini Velenje in Šoštanj ter pokriva celotno Šaleško dolino. Poleg ostalih dejavnosti organizirajo tudi vodene oglede Šaleške doline za najrazličnejše skupine – od šolarjev do poslovnežev. Ljudje imajo različne želje, zanimajo jih različne stvari. Mnogi se zanimajo za bogato ponudbo lokalnih kmečkih turizmov, toda kadar potrebe zahtevajo vrhunsko kulinarično ponudbo, poslovneže, poslovne partnerje ter druge zahtevnejše tuje in domače goste odpeljejo v Vilo Herberstein.

Vila Herberstein predstavlja vrhunec kulinarične ponudbe Šaleške doline. Tega ji ne priznavamo mi sami, ampak so jo na to mesto že zdavnaj uvrstili obiskovalci od drugje. Na kulinaričnem zemljevidu Slovenije je prisotna že več kot štirideset let in je uvrščena med 140 najboljših v Sloveniji. Od centra mesta je oddaljena samo nekaj sto metrov, toda, ko prideš tja, se ti zdi, da si nekje drugje, kilometre stran od mestnega vrveža, saj je na robu gozda in obdana s čudovitim rastlinjem.

Vila Herberstein je zagotovo lokacija, ki ima bogato kulinarično ponudbo, ponuja pa tudi odlična poslovna kosila. Mislim, da je to letošnja novost in je genialna, saj pomeni, da se lahko v kratkem času s poslovnim partnerjem pogovoriš ob zelo dobri jedači. Ponudbo poslovnih kosil osvežujejo vsak teden in je prilagojena letnemu času, skuhana iz svežih, sezonskih pridelkov. Še posebej so mi bila všeč letošnja osvežilna poletna kosila, čeprav ima vsak mesec v letu svoj čar.

Gostje, ki jih pripeljemo tja, so izredno zadovoljni tudi z vinsko karto v Vili Herberstein. ‘Vinska karta Slovenije’ je izredno dobra in zelo barvita. Čeprav v Šaleški dolini sicer ne pridelujemo vin, je nadvse primerno in priročno, da v Vili Herberstein ponujajo odličen izbor vin iz pestre in barvite vinske karte Slovenije. Nenazadnje je to pomembno tudi zato, ker v Vilo Herberstein pogosto odpeljemo goste iz tujine, tako jim lahko v eni sami hiši predstavimo celotno kulinarično ponudbo Slovenije – ne zgolj dobrote iz Šaleške doline in Velenja.

Gostje običajno pohvalijo tudi objekt; občudujejo brezhibno urejenost okolice in so navdušeni nad čudovitim pogledom na mesto Velenje. Vsi odhajajo zadovoljni.

Vila seveda ni namenjen samo poslovnežem, ampak je nepogrešljiv del družabnega življenja vseh prebivalcev. Osebno Vilo Herberstein povezujem z družinskimi rojstnimi dnevi, nazadnje smo pred komaj tednom dni praznovali vnukov rojstni dan – to seveda ni bila otroška zabava, ampak zabava staršev za odrasle. Pred tem so bili rojstni dnevi otrok ter seveda tudi rojstni dnevi prijateljev, žene … Tja povabiš tiste, ki jim želiš nakloniti malo več pozornosti, ki jim želiš dati nekaj več. Obiski Vile Herberstein so del mojega življenja, moje osebne zgodovine, že od otroštva; sicer se ne spominjam, kdaj sem bil prvič tam, ampak prav gotovo je šlo za kak družinski rojstni dan.

Vila Herberstein je tudi intelektualno in kulturno središče Velenja, kraj, kjer se bodisi začne ali konča vsak nepozaben dogodek v mestu, najsi gre za otvoritev likovne razstave ali pa srečanje pisateljev. V njej je še posebej živahno poleti, ko v njej nastopajo različni gostje – letos sta bila to med drugim Lara Jankovič z recitalom šansonov in nastop Tereze Kesovije. Osebno se mi je za vselej vtisnil v spomin nastop markantne pevke Josipe Lisac, ki ji je bil dramatičen in arhaičen videz Vile Herberstein pisan na kožo.

Kulinarična ponudba v Šaleški dolini se opazno izboljšuje in Gorenje Gostinstvo nasploh se zagotovo močno trudi, da bi dvignili kulinarični nivo našega odnosa do hrane. S tem nam dobronamerno sporočajo, da ni vsa naša prehrana vezana zgolj na govejo juho in pražen krompir, (kar je seveda zelo dobro in tudi slovensko) ampak nas vzgajajo v gurmane tudi z drugačno ponudbo hrane in okusov.

“Vila Herberstein seveda ni namenjena samo poslovnežem, ampak je del družabnega življenja prebivalcev. “

Celoten članek: povezava

Nadaljuj z branjem ...

Prispevek iz kategorije Intervju, za 15 marca 2017, od , 0 Komentarji

Tanja Skaza je ženska, ki uživa v podjetništvu. Privlačna, energična in uglajena Velenjčanka je gonilna sila v svojem podjetju, prepoznavna tako v Šaleški regiji kot tudi širše. Skupaj z možem Igorjem Skazo si upa sanjati nedosegljivo in osvajati vrhove dosegljivega.

Pred njo in njenim podjetjem so še veliki izzivi in ve, da bo le z močjo energije, zavzeto odgovornostjo ter pravimi sodelavci dosegla tudi najzahtevnejše vrhove.

Kot vse uspešne podjetnice se zaveda pomena odlične kulinarike, uglajene postrežbe in prijetnega ambienta. S Tanjo smo sproščeno pokramljali tako o njenih pogledih na podjetništvo in življenje kot tudi o naši Vili Herberstein in njeni kulinarični ponudbi.

Prisrčno vabljeni k poslušanju navdihuječega pogovora.

 

 

Nadaljuj z branjem ...

Prispevek iz kategorije Splošno, za 12 januarja 2017, od , 0 Komentarji

Dr. Cvetka Tinauer, doktorica znanosti s področja družbenih ved – management je predsednica Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice. Od leta 2004 do sedaj vodi IT družbo EBA, agencija za elektronsko poslovanje, d.o.o., ki se ukvarja z razvojem dokumentnega sistema EBA DMS, ki omogoča celovito digitalizacijo poslovnih procesov, vključno s pravno veljavno izmenjavo elektronskih dokumentov, kar omogoča popolno odpravo papirne dokumentacije. Prav tako je članica upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), članica strateškega sveta GZS za pametno zakonodajo in učinkovito upravo, podpredsednica razvojnega sveta Savinjske regije, članica Nadzornega sveta Slovenskega podjetniškega sklada in članica Sveta Javne agencije SPIRIT.

Energično in šarmantno dr. Cvetko Tinauer smo povabili na sproščen klepet v romantično okolje Vile Herberstein, tako, da je ob zelenem čaju in domačih piškotih, tekel prijeten pogovor na temo podjetništva, vodenja in uspeha. Za zaključek pa nam je dr. Cvetka Tinauer igrivo prišepnila katere jedi Vile Herberstein so ji najljubše in bi jih priporočila svojim gostom.

Nadaljuj z branjem ...

Prispevek iz kategorije Intervju, za 28 decembra 2016, od , 0 Komentarji

Prefinjen vonj, skrbno položena rezina gosje paštete okrašene s svežo sladko hruško na malem kvadratnem krožničku. Pozdrav iz kuhinje. Prijeten glas in topel pogled uglajenega sommelierja so predigra kulinaričnega zapeljevanja romantične Vile Herberstein.

Andrej Kuhar je umetnik harmoničnih okusov, precizen zbiratelj kakovostnih sestavin, kuhar z veliko začetnico, večkratni dobitnik prestižnih Michelinovih zvezdic, človek, ki mu ustvarjanje kulinaričnih mojstrovin predstavlja življenje.  Vila Herberstein je v zadnjih dveh letih pod njegovo kulinarično taktirko postala vodilna kulinarična destinacija v Sloveniji in hkrati popestrila ponudbo Gorenja Gostinstvo.

Nadaljuj z branjem ...

Prispevek iz kategorije Intervju, Kulinarične delavnice, za 29 novembra 2016, od , 0 Komentarji

Igor Kočevar je doktor medicine, specialist radiolog, ki ima v Velenju zasebno ambulanto, je oče treh otrok, z ženo Jolando biva v Velenju in kot vsi radoživi Velenjčani nadvse uživa v dobri hrano. Ponosen je na kulinarične spretnosti svoje žene, ki v največji meri skrbi za prehranske navade celotne družine, sam uživa v pripravi jedi v kotlu kot so srnin golaž ali bograč, njegov sin Urh rad eksperimentira s pripravo jedi na žaru. Zanj smo pripravili tri vprašanja, na katera je z veseljem odgovoril.

Nadaljuj z branjem ...

Prispevek iz kategorije Kulinarične delavnice, za 27 septembra 2016, od , 0 Komentarji

Bilo je čudovito doživetje. Druženje, ustvarjanje, kulinarični užitki. Mojster Andrej Kuhar v sproščenem vzdušju ustvarja neprecenljive dobrote, čudežno skladnih okusov, polnih presenečenj. In nekaj teh skrivnosti je mojster Andrej pripravljen deliti z udeleženci delavnice. Resnično nepozaben dogodek.

Vesela in ponosna sva, da sva ga doživela.

Nadaljuj z branjem ...

Prispevek iz kategorije Splošno, za 13 septembra 2016, od , 0 Komentarji

Recital pesmi Obleci me v poljub in odlomek iz komedije Al en al dva Saše Pavček v Vili Herberstein v Velenju 16. junija 2016

Ko se pripeljem v Velenje, skrenem desno in se povzpnem nekoliko navkreber, kjer semaforje, oglasne deske in agresivne reklame (koliko je nepotrebne navlake, ki nas kar naprej opominja, kaj vse moramo kupiti!) nenadoma zamenjajo velika, košata drevesa in zdi se, kot bi stopila v aristokratski mir minulih stoletij. Umirim se in vdahnem.

Nadaljuj z branjem ...

Prispevek iz kategorije Inovatiovnost, Osebnosti, Podjetništvo, Ustvarjalnost, Zvezde, za 12 julija 2016, od , 0 Komentarji

Podjetništvo ni kar tako. Odgovorno sprejemanje odločitev upravljanja z različnimi izzivi ter hkrati vsakodnevno priznavanje tveganja je prava narava podjetništva. Inovativnost, stalne izboljšave, uporaba različnih tehnologij, razvoj novih produktov in storitev, spodbujanje talentov so izhodišča skupna vsem, ki jih poganja želja po spremembah.

Nadaljuj z branjem ...