Tel.: +386 (0)3 896 14 00, fax: +386 (0)3 896 14 14 vilaherberstein@gorenje.com

Prispevek iz kategorije Splošno, za 1 junija 2015, od , 0 Komentarji

  • Je res, da imate še posebej radi restavracije v starih zgradbah s tradicijo?

Vedno me fascinirajo ambienti, ki so bogati v podrobnostih – posebno ljuba mi je na primer ročno kovana ograja v Vili Herberstein. Le kje bi danes lahko dobil kaj takega? Vila Herberstein je diametralno nasprotje moderne restavracije, ki jo lahko postavijo v dveh urah – pride par delavcev, privijejo pult, postavijo par stolov pa dve sliki in to je to. Vila Herberstein ima zgodbo, dušo,  zgodovino… Vse to navdihuje mene kot kuharja, celotno ekipo in gosta. Narekuje nam tudi visok kulinarični nivo, v tako častitljivi zgradbi vendar ne moreš imeti picerije (smeh).

  • Na kakšen način izbirate pridelke, živila, ki jih boste uporabili v kuhinji?

Odkupujemo zgolj tisto, kar je sezonsko, sveže in mlado. Zato bomo zjutraj odkupili npr. korenčke, od tistega pridelovalca, ki ima najlepše in najbolj sveže. Seveda imam med lokalnimi pridelovalci svoje favorite, ki imajo to, kar iščem. Predvsem ne iščemo poceni, ampak prvorazredno robo. Prepoznati kakovost ni enostavno, potrebno je imeti talent, znanje in izkušnje na tem področju. Kar ni prvorstno, sveže in mlado, zavržemo. Hkrati pa v jedi vključim dele zelenjave, ki jih običajno zavržemo – denimo liste mlade kolerabice in mlade rdeče pese.

  • Spodbujate torej lokalno pridelavo, a ste strog, natančen, zahteven naročnik?

Patriot sem do takrat, dokler je roba v redu. Slovenska skuta je dobra, prekmurski siri so odlični… Klasičen tris sirov za poobedek torej z lahkoto sestavimo iz odličnih sirov, narejenih v Sloveniji. Trkam Slovencem na srce, naj pojedo več sirov – denimo namesto sladice. Dober sir ima svojo filozofijo, je umetnost in tradicija. Užitek je obed zaključiti s sirom.

  • Kaj je značilno za ponudbo v dobri, sodobni restavraciji kot je Vila Herberstein?

Časi za dolge menije so skoraj minili, število hodov pri obrokih se zato skrajšuje. Ljudje nimajo več toliko časa. Jedilni list mora biti kratek. Gost, ki se spozna na kulinariko, bo vedel, da če je jedilni list predolg, ne more biti vsa hrana sveža. Verjetno nihče noče jesti pogrete hrane, mar ne? Štiri predjedi, tri juhe, dnevna specialiteta , pet, šest, glavnih jedi je več kot dovolj. Jedilni list v Vili Herberstein prenovimo štrikrat letno, sezonsko. Standardnih stvari pa ne menjamo, ker ljudje pridejo prav zaradi njih.

  • Kot gost ste obiskali številne odlične restavracije po vsem svetu. Kakšen je vaš trik, kako naročiti res dobro jed?

Čisto preprosto. Najbolje je upoštevati priporočilo natakarja, kaj je tisti dan najboljše. V dobrih restavracijah namreč priporočamo gostom jedi iz sestavin, ki so tisti dan najbolj sveže, najbolj vrhunske. Čeprav je seveda ostalo tudi odlično.

  • Kakšni so Velenjčani kot gostje?

Velenjčani so zelo dobri gostje. Ker se odzivajo priporočilom, ker kupijo in ker cenijo kakovost in ne gledajo na to, kje je kakšna jed dvajset centov cenejša, ampak kje je boljša. Saj vendar ne gredo vsak dan v restavracijo! Dober glas seže v deveto vas: v kratkem času smo pridobili veliko stalnih gostov, ki cenijo, da jim ponujamo nadstandardne, dobre jedi po realnih, poštenih cenah.

  • Kdo vse zahaja v restavracijo?

Vsi. Najbolj sem vesel, ko vidim pisano, starostno mešano družbo gostov. Še posebej sem vesel otrok. S tem, ko otroke učimo kuhati, predvsem pa uživati v hrani, se borimo proti globalni industriji, ki ljudem vsiljuje množično pridelano ‘kemikalij polno krmo’ za ljudi. V restavraciji so zato otroci, bodoči slovenski gurmani, dobrodošli. V Vili Herberstein ponujamo vrhunsko hrano, a nismo elitistična restavracija. Elitizem je slab. Vsi ljudje smo lahko ‘elita’, če se tako vedemo in tako delamo.

Intervju pripravila: Vida Voglar, samostojna novinarka in kolumnistka

 


You must be logged in to post a comment.