Tel.: +386 (0)3 896 14 00, fax: +386 (0)3 896 14 14 vilaherberstein@gorenje.com

Prispevek iz kategorije Splošno, za 2 februarja 2016, od , 0 Komentarji

Petek, 22. januarja, je bil zelo mrzel zimski dan, a to ni odvrnilo chefa Andreja Kuharja, da ne bi že od petih zjutraj pripravljal jedi, katerih rdeča nit so bila tokrat jabolka.

Namig: presne rezine jabolk v solatah je pokapljal z limoninim sokom z malce rožne vode, da so ohranile lepo svetlo barvo. Ko je prispela dobro uigrana, vedra ekipa oddaje Dobro jutro (RTV Slovenija) s prehransko strokovnjakinjo in novinarko Katjo Tratnik, so bile na krožnikih naslednje jedi:

 

Mariniran losos z jabolčnim confitom
***
Pečena gosja jetra z glazirano jabolko, dimljeno jeguljo,
praženimi lešniki in koriandrom
***
Motovilec z jabolki in praženimi sončničnimi semeni
***
Solata rdeče pese z jabolki, svežim hrenom, zeleno in mangom
***
Solata rdeče leče s pikantnimi puranovimi rezanci in jabolki
***
Ohrovt z jabolki, rdečo lečo in dateljni
***
Kovač z azijskimi začimbami na raguju jabolk, pora in pastinaka
***
Pečena telečja jetra z jabolki, čebulo in balzamično omako
***
Pegatka polnjena z jabolki in gosjimi jetri, bučni pire, rdeča pesa in brstični ohrovt
***
Makov zavitek z dušenimi jabolki
***
Jabolčna roža
***
Jabolčni zavitek s karameliziranimi jabolki
***
Ricotta mošnjički z jabolčnim orehovim maslom

V jedeh Andreja Kuharja se čuti prenašanje vrednot, ki so jih gojili že naši predniki.

Marija Merljak je po izobrazbi diplomirana inženirka živilske tehnologije. Slovenija jo med drugim pozna tudi kot sodelavko oddaje Dobro jutro (RTV Slo), v kateri že navsezgodaj s svojo pozitivno energijo motivira ljudi, da ‘uravnovesijo krožnike’. Je strokovnjakinja za prehrano, ki s pomočjo primernih živil pomaga ljudem odpraviti ali omiliti različne zdravstvene težave – od migrene do učnih težav.

Kaj menite o jedeh in kuharski filozofiji chefa Andreja Kuharja?

Zelo cenim gospoda Andreja Kuharja, ker zmore in zna kulinarično tradicijo, tradicionalne slovenske jedi, tako zelo raznolike in bogate, prenesti v današnji čas. Ob ponudbi živil, ki so danes na prodajnih policah, marsikdo že več ne ve, kaj je tista prava, zdrava prehrana.
Andrej Kuhar zna zdravo hrano narediti takšno, da je zanimiva za vsakogar, ki ga kuhanje veseli ter zna ceniti jedi z domačo noto. V prehrani ni pomembna samo količina vitaminov, in mineralov, vse bolj se vračamo h kuhinjam naših babic in v Andrejevih jedeh se to čuti.
Prepričana sem, da je prav on tisti, ki ga danes Slovenija močno potrebuje. Sem med prvimi, ki sem pripravljena pomagati, da vse to ljudem predstavimo. Ni pomemben več zgolj tehnično dovršen izdelek oziroma brezhiben obrok, ampak potrebujemo tudi domačnost, spletanje odnosov, ki jih človek tke, kadar nekaj poje v dobri družbi. Mislim, da gospoda Kuharja še premalo cenimo, ravno v tej smeri. Ponudi nam lahko še ogromno kakovostnega, kar moramo še odkriti. Pa še nekaj posebnega sem opazila pri njem – neverjetno je, kako zelo rad dela timsko. Skupinsko delo pa je prvi pogoj za uspeh vsakega projekta, pogoj, da delo rodi neko novo življenje. Lahko tudi obrok … karkoli narediš v življenju, je vedno preplet preteklosti z obogatitvijo sedanjosti in pa pogled v prihodnost. Prav tako ne smemo pozabiti, da zna Andrej Kuhar v svoje kreacije vedno vplesti del sebe. Je tip ustvarjalca, ki omenjene vrednote neguje – in v tem je prihodnost – združevati vse, kar je dobro. Na koncu naj omenim še eno dragoceno lastnost chefa Andreja Kuharja: zelo veliko znanje in neverjeten odnos do narave. Z naravo zna čutiti.

Zmeraj izhaja iz sestavin, njegov navdih je najbolj sveža, najbolj sezonska sestavina. Kako bi ga lahko v domačem okolju posnemali?

Sezonsko, lokalno – to je to. Toda še prej moraš biti z naravo povezan. Ponavadi vsakemu človeku rečem (in dejansko tudi Andrej Kuhar misli enako): “Poglej skozi okno. Poglej, kaj je zraslo. Poglej, kaj imaš v kleti. Poglej, kaj imaš na skednju. V določenem mesecu, seveda. Potem pa poslušaj svoj notranji glas. Poslušaj ga in začni ustvarjati.” Podlaga za ustvarjanje nekega obroka naj bo vedno to, kar si videl in slišal. Vem, da tako dela tudi Andrej Kuhar, in tega se lahko od njega naučimo tudi mi.

Bi lahko rekli, da je zdrava hrana ‘ustvarjalna’ in ne ‘omejevalna’?

Točno tako. Ustvarjati pomeni narediti nekaj dobrega, izvirnega, enkratnega. S tem, ko prisluhnemo naravi, naredimo dve dobri stvari: damo nekaj sebi in hkrati ob dobrem obroku postanemo boljši. In kadar postane človek boljši, lahko tudi več daje. Kadar pa kuhar, katerikoli, prinese na mizo jed, ki jo je delal z veseljem, in če je pri tem upošteval vse prej omenjeno, ta jed diši po nečem dobrem. In to dobro daješ. In ko to daješ, zato si srečen.

W_DSC1009

Intervju z Andrejem

W_DSC1041

Spominska fotografija na trinajst jabolčnih jedi

W_DSC1015

Prišel je tudi velenjski župan g. Bojan Kontič

W_DSC0927

Prijateljski objem (Marija in Andrej)

W_DSC0990

Za zabavno vzdušje so poskrbeli Fešta Band in Pika Nogavička

W_DSC0945

Mariniran losos z jabolčnim confitom

W_DSC0943

Motovilec z jabolki in praženimi sončničnimi semeni

W_DSC0951

Solata rdeče pese z jabolki, svežim hrenom, zeleno in mangom

W_DSC0949

Ohrovt z jabolki, rdečo lečo in dateljni

W_DSC0954

Pečena gosja jetra z glaziranim jabolkom, dimljeno jeguljo, praženimi lešniki in koriandrom

W_DSC0956

Kovač z azijskimi začimbami na raguju jabolk, pora in pastinaka

W_DSC0957

Pečena telečja jetra z jabolki, čebulo in balzamično omako

W_DSC0963

Pegatka polnjena z jabolki in gosjimi jetri, bučni pire, rdeča pesa in brstični ohrovt

W_DSC0970

Jabolčni zavitek s karameliziranimi jabolki

W_DSC0967

Ricotta mošnjički z jabolčnim orehovim maslom

W_DSC0969

Jabolčna roža

W_DSC0988

Čudovita kreacija – PUP – Poslovna enota Vrtnarstvo in cvetličarstvo Velenje

You must be logged in to post a comment.